Sporun Önemi

Sporun Önemi

Spor birçok kişiye ihtiyaçları ve olanakları doğrultusunda uygulanır. Bireyin sahip olduğu motivasyon spor branşlarına yönelmesine etki etmektedir. Beden eğitimi faaliyetlerini yerine getirmek amacıyla bireysel veya grup ile yapılan belli kurallar çevresinde yenmek, geçmek, başarı kazanmak amacıyla yapılan sistemli hareketlere spor denir. İnsanın mücadele azmini kullanarak, kazanma ve başarılı olmak için, sistemli ve düzenli kurallar içerisinde yaptığı bedensel etkinliklerdir. Egzersiz, belli bir alanda yapılan ve planlı bir şekilde tekrar eden vücut hareketlerine denir. Egzersizin amacı oksijen dağılımını ve metabolik süreçleri yoluna koymak, kuvveti, dayanıklılığı geliştirmek, vücut yağını azaltmak, kas-eklem hareketlerini iyileştirmektir. Burak Kulaksız egzersiz ve spor alanında kendini ispatlamış eğitmenler arasında yer almaktadır. Tüm branşlarla alakalı sağladığı bilgi birikimi ile danışanlarına hizmet vermektedir.

Egzersiz için genç-yaşlı ayrımı yoktur, bununla birlikte yorucu egzersizin riskleri vardır. Haftada 3 kez, 20 dakika ve yukarısı bir egzersiz yeterlidir. Haftada 5 kere ya da daha fazla seanslar için 15-25 dakikalık süreler üst düzey yarar sağlar. Yorucu bir egzersizden en az 3 saat önce yemek yenmelidir, sıvı egzersiz öncesi (1 bardak), egzersiz esnasında ve sonrasında alınabilir. Fiziksel aktivite günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran aktiviteler olarak tanımlanabilir.

  • Yürüme
  • Koşma
  • Sıçrama
  • Yüzme
  • Bisiklete binme
  • Çömelme kalkma
  • Kol ve bacak hareketleri
  • Baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları, dans, egzersiz, oyun ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilirler.

Fiziksel aktivite programı kişiye özeldir. Bu sebeple kişiye özgü spor programlarının oluşturulması için spor eğitmenlerinden destek almak gerekir. Burak Kulaksız spor ve egzersiz eğitmenliğinin yanı sıra vücut geliştirme alanında da önemli bir tecrübeye sahiptir. Oluşturulan aktivite programlarında, kişinin fiziksel aktiviteyi yapma sıklığı, süresi ve yoğunluğu dikkate alınarak ilerleme basamakları belirlenmelidir. Böylece fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki olumlu etkileri arttırılmış ve kalıcı hale getirilmiş olur. Aktif yaşam tarzı bir alışkanlık haline getirilmelidir. Fiziksel aktivite alışkanlığı düzenli bir program haline getirilmediği takdirde belirli bir süre aktivite ile düzenlenen vücut sistemleri, aktivitenin bırakılmasının ardından oluşan yararlı etkileri hızla kaybetmeye başlar.

Bir cevap yazın